Västra Sverige

Information från lokalföreningen

Edcamp språk - i samarbete med APEOS

APEOS och Språklärarnas riksförbund Västra Sverige bjuder in till Edcamp i Göteborg med fokus på den nya kursplanen i moderna språk för grundskolan. Vi inleder träffen med en kort föreläsning om den nya kursplanen och fortsätter sedan med samtal kring betygen i årskurs 6 och hur vi kan ta oss an de nya kunskapskraven.

Edcamp är en s.k. icke-konferens, där var och en tar stort ansvar för att genom sitt deltagande bidra till att konferensen blir givande. Mer om originalet kan ni läsa här: https://www.edcamp.org/.

Eftersom vi på den här träffen kommer ha ett särskilt tema kommer vi också bidra med inspiration i form av kursplanetext och diskussionsfrågor, men det är deltagarna själva som gör konferensen.

Plats: Folkuniversitetet, Göteborg
Datum: måndag 27/8
Tid: Kl 17

Vi bjuder på fika, och för att kunna beräkna mängden vill vi ha in en anmälan via denna länk: https://goo.gl/forms/DymOcZ5q4QhISnIk2. Om du får förhinder vill vi gärna att du meddelar oss detta av samma skäl.

Konferensen är gratis och självklart är alla välkomna!

Tysklärardagen

Under hösten har vi som vanligt den återkommande tysklärardagen, i samarbete med Goethe Institut och Göteborgs Universitet. Årets datum är 13/10 och redan nu kan ni se program och anmäla er till evenemanget.

Trevlig sommar!

Kommande arrangemang

Vi vill flagga för att årets engelsklärareftermiddag kommer lite tidigare än den brukar.

Lokala stipendier

Vid våra arrangemang lottar vi ut stipendier till Språkbåten II.

Grattis till Catrin Diner som vann stipendiet från fransklärardagen,  Anki Falk som vann vid engelsklärareftermiddagen och Kajsa Magnusson som vann vid Tysklärardagen.

Sista möjligheten att få åka på Språkbåten vann Pia Benson, i samband med vårt årsmöte. Grattis, Pia! I samarbete med The Book Corner lottade vi också ut tre presentkort till deras engelskspråkiga bokklubb. Detta är alltid lika uppskattat och vinnarna uttryckte stor tacksamhet för detta. Grattis, Manuela Toscano Salvadór, Elin Torgå och Ingela Hägg!

Årsmöte 2018

Årsmöte hölls lördagen 17/3 på Folkuniversitetet i Göteborg kl 10-13.30.

Det var en mycket uppskattad genomgång av de nationlla bedömningsstöden i moderna språk där frågorna haglade från engagerade deltagare. Efter en härlig fika, sponsrad av Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Studentlitteratur, hade vi sedan de sedvanliga årsmöteshandlingarna, där tre av våra styrelsemedlemmar avtackades: Laila Sleipnes, Ingrid Abrahamsson och Sophie Dexell Catenot. Vi välkomnade också två nya styrelsemedlemmar: Hanna Nilsson Pingel och Pia Scholer.

Den presentation som visades under föreläsningen kan hämtas ner här i avkortad version. Vissa detaljer om de forskningsprojekt som presenterades kommer visas i tryck först senare i år, då kommer dessa finnas på RIPS hemsida.

De nationella bedömningsstöden i moderna språk

Patrik Axelson och Frank Perrotte är båda lärare och provutvecklare inom NAFS-projektet vid Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, vid Göteborgs universitet. Patrik jobbar huvudsakligen med det nationella bedömningsstödet i spanska och de nationella proven i engelska på gymnasienivå. Frank är provansvarig för det nationella bedömningsstödet i franska och biträdande projektledare för NAFS.
 
De kommer att berätta om senaste nytt från de nationella bedömningsstöden i moderna språk (franska, spanska och tyska) samt presentera två studier som kommer att publiceras i en RIPS  (digital skriftserie från Göteborgs universitets). Vad tycker eleverna om provmaterialen i franska och spanska? Finns det några skillnader mellan färdigheter eller mellan könen? Finns det en samstämmighet mellan elevenkäter och elevresultat? Dessa frågor är några exempel på vad som undersökts i dessa båda studier. För att svara på frågorna har  information från elevenkäter till ett antal storskaligautprövningar sammanställts och analyserats utifrån olika perspektiv. De två studierna:
 
-Franska: ”Det var faktiskt kul att prata om vardagliga saker som man kan prata om i Frankrike typ"
-Spanska: Motiverad för uppgiften? – Test-taker feedback ur ett genusperspektiv 

Till årsmötet finns en motion från sittande styrelsen gällande namnbyte på lokalföreningen. Denna motion kan läsas här. 

Fransklärardagen 2018

Vill du titta på programmet för årets fransklärardag kan du läsa det här.

Ingmar Söhrmans presentation från fransklärardagen kan du hämta hem här.

Engelsklärareftermiddagen

För tionde året bjöd vi in till fortbildning för engelsklärare i Göteborg, i år i samarbete med Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet. Programmet var mycket uppskattat, tack för att ni kom! Cecilias presentation hittar du här och Pias presentation hittar du här.

Våra båda föreläsare: Cecilia Lind och Pia Köhlmyr

Tysklärardagen - jubileum

Tysklärardagen i Göteborg firade 30-årsjubileum på Pedagogen lördagen 14/10. Program hittar ni här. 

Spansklärardagen

Våra vänner i spansklärarföreningen ordnar fortbildning för spansklärare. Kolla in program här!

Opinionsbildning

Vi i lokalföreningen i Västra Sverige skriver genom ordförande Petra Lindberg Hultén och Mia Smith i GöteborgsPosten om svårigheten att få lärare från Göteborg till fortbildningsarrangemang. Läs hela debattartikeln här.

Årsmöte 2017

Styrelsen för Språklärarnas riksförbund Västra Sverige bjuder in till årsmöte lördag 28/1 kl 10-13 på Folkuniversitetet i Göteborg.

I samarbete med Studentlitteratur och LR, vilka bjuder på fikat, har vi nöjet att presentera årets föreläsning i samband med Västra Sveriges årsmöte.

Språklärarnas Riksförbund Västra Sveriges ledamot Mia Smith föreläser på Västra Sveriges årsmöte om Digital läsförståelse

Språk utan internet - internet utan språk

Mia Smith lyfter fram hur vi måste utveckla språkundervisningen för att hjälpa eleverna ta sig an den digitala världen. Digital läsförståelse är en komplex förmåga som måste undervisas. Då engelska är det dominerande språket på internet är det naturligt att detta påverkar engelskundervisningen, men även att att färdigheter i engelska blir ett krav för att kunna ta till sig den värld som finns på nätet. Mia sätter ord på vad vi gör och påvisar hur eleverna har en del kvar att lära, även vid tangentbordet och surfplattan.

Mias presentation hittar ni här, med länkar till källor och ytterligare läsning.

Bild: Anton Widéll

Bli inspirerad och stärkt i din roll som språklärare!

Anmälan sker via detta formulär. Välkomna!

Hjärtligt välkomna till Språkbad i Väst!

Varje år bjuder Språklärarnas riksförbund in till språkdagar någonstans i landet. Nu är det dags för oss i Västra Sverige att arrangera denna konferens med fortbildning för språklärare. Mer information, anmälningslänkar mm hittar ni här!

Screen Shot 2016-05-07 at 11.24.34Screen Shot 2016-05-07 at 11.24.43

Kontakt till vår lokalavdelning:

Ordförande Petra Lindberg Hultén, Öckerö Seglande Gymnasieskola (tyska, svenska, svenska som andraspråk)
Kassör Pia Scholer, Strömstiernaskolan (tyska, matematik, fysik)
Vice ordförande Susanne Johansson, Montessoriskolan Skäret 4-6 (engelska)
Sekreterare Mikaela Andersson, Sven Erikssongymnasiet, Borås (spanska)
Vice sekreterare Katarina Perman, Sven Erikssongymnasiet,  Borås (spanska, engelska)
Övriga ledamöter:
Mia Smith, Vallhamra skola, Partille (engelska, tyska)
Hanna Nilsson Pingel, Vallhamra skola, Partille (spanska, tyska)
Språklärarnas riksförbund Västra Sverige nås under denna e-postadress:

Ordförande: Petra Lindberg Hultén

spraklararnavastrasverige@gmail.com